Lamsvlees

Deze foto laat het hele lam zien met daarnaast de vleesbestellingen zoals ze tot nu toe in de slagerij te krijgen zijn. Het hele karkas van de eerste foto is op de twee daaronder afgebeelde foto’s verdeeld in twee delen.


Voor de Nederlandse slager zal deze manier van inkopen behoorlijk duur zijn, omdat alleen de bouten en het zadeltje interessant voor deze doelgroep zijn. De schouders, de borsten en de nek worden vaak doorverkocht tegen dumpprijzen aan etnische minderheden waardoor het achterspan zeer prijzig zal worden.

Hier ligt dan ook het probleem in de Nederlandse vleesindustrie en in de Nederlandse horeca. De Nederlandse consument is alleen bekend met de fijnere delen van het lam en totaal niet geïnteresseerd in de delen zoals stoofvlees en andere goedkopere delen. Dat was voor mij een aanleiding om te zoeken naar passende oplossingen zoals men in andere landen om ons heen wel kent en heeft. Zo is in Engeland een stoofpot gemaakt van lamsvlees wel degelijk een graag gegeten maaltijd, maar in ons land totaal onbekend.

Productinformatie is daarom van groot belang voor zowel horeca, als voor voor de slagerijen, zodat men meer weet te maken van de minder populaire delen van het lam, die toch werkelijk een grote toegevoegde waarde kunnen hebben voor de consument.

Daarom dat mijn streven is om lamsvlees te verkopen met een gedegen stukje product informatie, waarmee de slager zijn voordeel kan doen, maar ook de horeca, zodat ook het voorspan zijn waarde zal opleveren. Op het moment dat we de slager kunnen overtuigen van het nut van het werken met hele karkassen, zal de verkoopprijs van de beter bekende producten zoals de bout en de kotelet naar een beter niveau kunnen zakken, zodat de consument deze eerder zal oppakken. Maar ook wanneer wij de horeca ondernemer een prima recept kunnen leveren voor een prima stoofpot van lamsvlees, kan zowel de vleesindustrie als ook de horeca er wel bij varen.

Het is op zich al zeer vreemd dat wij de beste kwaliteit lamsvlees ter wereld hebben, maar Nederland als enigste land ter wereld er niet mee weet om te gaan. Duidelijk is dat wij hier verandering in moeten aanbrengen en als wij de beste kwaliteit in huis hebben, ook de meest uitgebreide verwerkingsmogelijkheden in huis zouden moeten hebben. Ik denk dat het één niet los gezien kan worden van het ander en als je kwalitatief marktleider bent, zal je ook de grootste informatie kanaal ter wereld dienen te zijn.

Achterspan

achterbouten + zadeltje + koteletten

Voorspan

schouders + borsten + nek

Terug naar boven

© 2017 – Drs. Wouter Verbree – Alle rechten voorbehouden

woutverbree.nl download